divendres, 20 de novembre de 2009

Els «sense sostre» al barri

El blog del conseller del barri, Enric Fernández-Velilla es, entre d'altres coses ben útils, una mena de tauler d'anuncis oficials. És una pena -i un dia ja li vaig dir en una sessió del Consell de Barri- que aquestes coses funcionin a cops d'iniciativa privada i cada barri no tingui una pàgina pròpia penjada a la web de l'Ajuntament. Suposo que més aviat o més tard aquesta web municipal -i, per tant, oficial- del barri del Congrés i dels Indians, acabarà existint, però el fet de què no existeixi ara mateix, amb tot el sistema de barris plenament operatiu, indica una manca de reflexes per part de qui hauria d'haver-hi pensat. Que no sé qui és, si no és tirant per elevació.

Llegint, doncs, el bloc de l'Enric, me n'entero de què el búnker del carrer de les Acàcies -l'antic Casal de Barri- s'està condicionant per tal d'utilitzar-lo com a dormitori per a sense sostre, en el curs de l'Operació Hivern, que es du a terme els mesos en què les temperatures baixen fines els zero graus -o menys- de mínima. El condicionament en qüestió consisteix en dotar l'equipament d'unes infrastructures higièniques i d'habitabilitat adequades.

Fins aquí molt bé, i vagi per davant que em sembla una utilització molt plausible i molt digna per a aquest edifici. Ara, però, se'm vénen al cap algunes salvetats a aquest aplaudiment.

En primer lloc, que aquesta destinació de l'edifici sigui en tot cas provisional i que es mantingui com a prioritari el projecte d'ampliació del CEIP «Dr Ferran i Clua», prioritat que no tan sols no ha de ser abandonada sinó que la seva executivitat ha de ser potenciada i accelerada, tal com desitja -amb el meu suport personal i crec que el de tot aquest sector del barri- l'AMPA del centre.

En segon lloc, veig que l'Enric es cura en salut sobre alguns temors que, molt previsiblement, escometrien al veïnat i, així, avisa de què la operació d'acolliment començarà -en el seu moment- a partir de les 19:30 hores, fora, per tant, d'horari escolar i extraescolar dels centres propers, i que les persones que hi seran acollides no arribaran per lliure sinó que seran transportades pels serveis d'emergències, és a dir que -previsiblement- no hi haurà acumulació d'usuaris al carrer. I recorda l'Enric que aquesta operació no és sistemàtica, que la campanya s'acabarà, com cada any, al final del mes de març, i que la utilització del recurs no és necessàriament diària, sinó només quan les circumstàncies meteorològiques ho exigeixin (a tall d'exemple, fa esment de què el darrer hivern només es va activar l'alerta per fred en tres nits).

La qüestió de l'acumulació de persones a les portes del centre no sé si es podrà evitar per més que es vulgui. Coneguda l'existència del recurs, no veig com es podrà impedir que hi vagin persones per lliure, sense procedir necessàriament de les estructures municipals d'emergència. A més, el problema no és tan sols l'arribada, sinó també la sortida, el matí següent. Encara que estigui previst transportar-les de tornada (que no s'ha dit que estigui previst) tampoc es podrà evitar que algunes persones refusin aquest transport i marxin del local -però potser no del barri- pel seu propi peu.

Vejam, no ens posem histèrics. No estem parlant de persones especialment perilloses. D'aquest col·lectiu no val esperar més perillositat ni més truculència que de qualsevol altre i no hem de témer per la integritat física o pels béns de la gent que viu, treballa o circula pel barri. Però sí es innegable que el seu estil de vida es caracteritza per no subjectar-s'hi ni massa ni sempre a les normes legals en matèria de civisme ni al consens social mínim sobre l'haver d'ésser en aquesta matèria. No hem de témer agressions o expolis personals -en general o sistemàticament, si més no- però sí és raonable témer un increment de l'incivisme en forma de brutícia, d'usos abusius de l'espai públic (ocupació de bancs als carrers i places) i d'altres problemes en aquest àmbit.

Aquests problemes són, benauradament, fàcils d'evitar: n'hi ha prou amb un increment de la vigilància per part de la Guàrdia Urbana i de la neteja per part dels corresponents serveis; és clar que aquest increment vol dir «recursos» i que l'atribució de recursos respon a unes prioritats entre les quals pot estar -o no- els plus de seguretat i de neteja que el barri demana atès el nou ítem de servei que es presta en el seu si.

Per tant -i sempre sense oblidar la primera salvetat que he fet- el bon fi d'aquesta nova dedicació del búnker en anys successius rau a les seves mans, senyora Mumbrú: si la vigilància és suficient i els veïns no patim un plus d'incivisme a causa d'aquest servei d'acolliment, segur que en el futur no hi haurà problemes veïnals per aquesta causa. Però si es calcula malament la incidència de l'establiment al barri d'aquest nou servei o no s'hi otorga el grau de prioritat necessària a l'hora d'establir els serveis de vigilància i control que veritablement calguin, serà inevitable que en properes campanyes hi hagi problemes d'oposició per part dels veïns.

Tant de bo no s'hi hagi d'arribar.

2 comentaris:

  1. La sol·lució per a les persones sense recursos durant el dies més durs de l'hivern em sembla perfecte. Que es rasquin les butxaques amb els diners, els "diners de tots els ciutadans i ciutadanes " en resoldre d'una vegada tots aquests temes d'indigència pels carrers, que cada cop hi han més persones demanant caritat, agenollades, i es deixin de parafernàlies, pero no només per un curt temps.

    ResponElimina
  2. L'edifici que està fent servir l'Ajuntament pel projecte-campanya d'hivern per acollir als "sense sostre" és un espai destinat a l'ampliació i millora del CEIP Ferran i Clua i de l'Institut l'Alzina.
    Fa més de 5 anys que es van comprometre com "intercanvi" per la construcció del nou edifici del casal de gent gran, escola bressol i poliesportiu, però malgrat que aquestes millores són molt necessaries pels centres, l'Administració continua sense iniciar les obres i ara a més a més fa servir aquest espai per un altre concepte.
    M'agradaria pensar que veritablement és una campanya "temporal" i que el projecte de millora encara és viu a l'espera de la imprescindible i urgent acceptació del pressupost.

    ResponElimina

Compte amb el que dius. Critica tot allò que vulguis (incloent-me a mi, si cal), però els insults i les grolleries, deixa-les a la taverna. Em sabria greu fer-ho, però si no respectes les persones, hauré d'esborrar el teu comentari. De ben segur que no caldrà, veritat?