dijous, 19 de novembre de 2009

Gent, llocs i nombres

Diuen allò de què hi ha mentides, grans mentides i estadístiques. Bé, fa molta gràcia, però no és cert. Les estadístiques ben fetes no tan sols no falsifiquen els fets sinó que, contràriament, els exposen en tota la seva fredor i són un auxiliar imprescindible per a la gestió pública (i també, molt sovint, per a la privada). Potser per això m'ha agradat des de sempre treballar amb estadístiques, estadístiques bones, estadístiques acurades, vull dir, no amb sondejos d'aquests que els partits fan per encàrrec.

M'agrada esbrinar, a través de l'hieratisme dels nombres, la vida de les persones en tant que part d'un col·lectiu ben determinat, tractar d'endevinar la seva quotidianitat, tractar de veure com és la seva vida.

Per això, el primer document que penjo en aquest bloc és un resum de producció pròpia sobre els indicadors del nostre barri, del barri del Congrés i dels Indians. El teniu aquí i romandrà des d'avui a la columna de la dreta, just a sobre de les fotografies.

M'hagués agradat incloure més coses, més aspectes, però, definits barri per barri, només hi ha indicadors de població; i no incloc tots els possibles dels diversos ítems de què consta la lectura oficial del Padró (al present, el de 30 de juny de 2008; actualitzaré dades a mesura que l'Ajuntament les divulgui) per no fer aquest document massa feixuc. Poc i ben paït.

No he tingut temps encara d'estudiar-ho una mica (i compte, per si us n'havieu fet una altra idea: no sóc estadístic), pero mirant així per sobre, se'm venen unes idees que vosaltres podreu deduir fàcilment si us hi fixeu:

  1. Som un barri petitó, de molt poca extensió: calen 250 barris com el nostre per cobrir tota la ciutat. (No és una dada dolenta: en el pot petit hi ha la bona confitura ;-)
  2. El canvi climàtic, si les previsions són certes, constituïrà un veritable drama, però caldràn molts canvis climàtics i que l'aigua pugi molt perquè ens mullem els peus: estem a l'equivalent de 10 o 12 pisos sobre el nivell del mar (42 metres)
  3. Els homes estem de sort: toquem (és un dir) a una miqueta més d'una senyora per barba. Una miqueta més, inclús, que la resta dels barcelonins; aquí, la majoria femenina (present tant a nivell de ciutat com de districte) es lleugerament més marcada.
  4. Mmmmmmm, també som un barri més envellit que els altres: un 26 per 100 de la nostra població es més gran de 65 anys, contra el 20 i poc de la ciutat i el 19 del total de Sant Andreu. Mirem-ho des del punt de vista positiu: amb l'energia de les dones i la saviesa dels avis, tenim un potencial gairebé megatònic. Però també es cert que tenim menys nens que la resta (de la ciutat i del districte), menys joves i menys adults en edat d'activitat. Ens hem de posar les piles, famílies...
  5. I, bé, també guanyem a la ciutat i al districte en barcelonins de naixement, una taxa prou igual en nascuts a la resta de Catalunya, un xiquet més alts que la ciutat (però no que el districte) en espanyols no catalans i un index prou baix (nosaltres i el districte també) en població nascuda a l'estranger
Bé, si es barreja tot encara es pot arribar, segurament, a més conclusions, però jo ho deixo aquí, ara com ara. Les dades ja les teniu vosaltres igual que jo.

Llegiu, estudieu i, si us ve de gust, aporteu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Compte amb el que dius. Critica tot allò que vulguis (incloent-me a mi, si cal), però els insults i les grolleries, deixa-les a la taverna. Em sabria greu fer-ho, però si no respectes les persones, hauré d'esborrar el teu comentari. De ben segur que no caldrà, veritat?