dijous, 31 de desembre de 2009

Arriba un anyCada cop que arriba un any acabat en zero, tornen a començar les discusions sobre si el nombre enceta o acaba una dècada. Recordeu el debat sobre el canvi de segle [o no] de l'any 2000.

Matemàticament és indubtable que, en no haver-hi hagut any «0», el compte comença per l'1 i, per tant, el proper any acaba la primera dècada del segle XXI; la segona, començarà doncs -sempre amb el criteri estrictament matemàtic- l'1 de gener de l'any 2011.

Però també hi ha qui diu -amb la seva raó- que, en definitiva, els nombres de l'any són tan sols una manera d'identificar-los i que, si són xifres aritmètiques, és només a fi d'ordenar-los i de poguer-hi fer comptes. Si en lloc de nombres, els anys tinguessin noms, resultaria molt difícil ubicar fets i dates: averigua quants anys n'hi ha entre l'any del «Tiberi» i l'any del «Bon beure», posem-hi per cas... Hauriem de dur sempre a sobre la llista de noms. Per tant, essent tan sols una simple identificació, no hem de seguir, als efectes de goig humà, els criteris estrictament matemàtics i que, si volem, podem celebrar el canvi de dècada en l'any acabat en «0».

Per tant: que tingueu molt bon any tots aquells que aquesta nit celebrareu el canvi d'any i el començament de la segona dècada del segle XXI; que tingueu també molt bon any els qui aquesta nit només celebrareu el canvi d'any i el tema de la dècada ho deixareu per al que ve.

I per a aquells ciutadans que no celebren res, perquè els seus calendaris funcionen amb referències diferents (cristians ortodoxes, xinesos, musulmans, etcètera), doncs, simplement, bona nit i, home, si els principis no us ho impedeixen, participeu i gaudiu-ne també de la festa, que sempre és divertit i, en tot cas, a l'hora de la rauxa alegre, a ningú no se li sol demanar a quin déu resa.

I que el 2010 ens porti, al barri i a la ciutat, pau, progrés i prosperitat, que bona falta ens fan.


Feliç 2010 a tots !!
Gràfic superior: Escut de Barcelona de la portada de l'obra «Ioh. Francisci Rosselli Catalani Barcinonensis ad sex libros Galeni de differentiis et causis morborum, & symptomatum Commentarii...» Barcelona, 1627, Impremta de Sebastià Matevet, Impressor de la Universitat.

Gràfic inferior: Escut oficial actual de la ciutat de Barcelona dibuixat i renderitzat per HansenBCN,
nick pel qual l'autor vol ser conegut.

Ambdós gràfics estan continguts a la Wikipèdia, a l'entrada sobre l'escut de Barcelona i pertanyen al domini públic
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Compte amb el que dius. Critica tot allò que vulguis (incloent-me a mi, si cal), però els insults i les grolleries, deixa-les a la taverna. Em sabria greu fer-ho, però si no respectes les persones, hauré d'esborrar el teu comentari. De ben segur que no caldrà, veritat?