dimarts, 2 de febrer de 2010

El carrer d'Alexandre Galí

Alexandre Galí i Coll, el personatge que dóna nom al carrer, fou un pedagog i historiador català que va morir l'any 1969. Va dedicar la primera part de la seva vida a la pedagogia. Col·laborador directe d'Enric Prat de la Riba, fou administrador de l'Escola Industrial i dirigí els estudis normals de la Mancomunitat catalana, on va dur a terme, d'entre altrs tasques, l'edició de diversos butlletins de caire pedagògic i del món de l'ensenyament. El 1924, fundà la Mútua Escolar Blanquerna, obra que va perviure fins 1939. Durant la República, fou secretari general del Consell de Cultura de la Generalitat de Catalunya i durant la guerra civil ocupà la càtedra de Metodologia de l'enseyament del llenguatge a la Universitat de Barcelona.

Després de la guerra, va anar a l'exili del què hi va tornar el 1943 i es va establir definitivament a Barcelona, dedicant la seva vida, a partir d'aquesta època a treballs editorials i a la investigació històrica.

Fou membre de l'Institut d'Estudis Catalans.

El nom d'Alexandre Galí va entrar al nomenclàtor el 28 d'octubre de 1983. Fins aquell moment, el carrer havia estat dedicat a Federico Mayo, que fou el primer director de l'Instituto Nacional de la Vivienda i de l'Obra Sindical del Hogar. Una recerca per Internet desvetlla que al sud d'Espanya, entre d'altres indrets, no sembla haver deixat mala memòria doncs encara avui hi ha dedicats al seu nom carrers i centres d'ensenyament públic (Ref.: López Díaz, Jesús - «Vivienda social y Falange: ideario y construcciones en la década de los 40» - Scripta Nova, Revista electrónica de Geografía y Ciencias Sociales, Universitat de Barcelona).

El carrer transcorre de nord-oest a sud-est des del carrer de Ramón Albó fins al de Puerto Príncipe, i medeix, aproximadament, 490 metres entre ambdós límits. No el travessa, pròpiament, cap carrer; hi conflueixen per la banda sud el carrer de les Acàcies, el del Prat d'En Roquer, el de la Manigua i el de Francesc Tàrrega; i per la banda nord, només el Pas de Sant Tarsici (i relativament, perquè és a un altre nivell). Això no obstant, a l'alçada del carrer de la Manigua el carrer Ramón Albó delimita un dels costats de la plaça del Doctor Modrego. També val a dir que, d'acord amb les àrees estadístiques bàsiques, el carrer és la frontera entre el barri del Congrés i l'antic barri dels Indians.

És un carrer tranquil, amb molt poc comerç -gairebé gens- que es concentra fonalmentalment a les proximitats de la plaça del doctor Modrego.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Compte amb el que dius. Critica tot allò que vulguis (incloent-me a mi, si cal), però els insults i les grolleries, deixa-les a la taverna. Em sabria greu fer-ho, però si no respectes les persones, hauré d'esborrar el teu comentari. De ben segur que no caldrà, veritat?