dijous, 17 d’octubre de 2013

Ahir, Consell de Barri

Ahir va tenir lloc una altra reunió -la última d'enguany- del Consell de Barri. Llarga, llarga perquè gairebé la meitat del tems va estar dedicada al Canòdrom i el projecte per a l'edifici històric (els equipaments que han d'ocupar la plaça conformada per les antigues pistes, hauran d'esperar... anys i panys).

El que volen fer és difícil d'explicar, no tant en sí mateix com per diferenciar-ho d'altres projectes municipals. Es tracta, en síntesi, de captar tot un seguit d'iniciatives culturals (artístiques i, fins i tot, tecnològiques o amb implicació tecnològica) i posar-les en relació amb empreses interessades en aquest tipus de desenvolupaments. Es tractaria de tipologies de creació que són fora dels circuits universitaris i empresarials. Jo vaig preguntar com lligava això amb invents municipals pre-existents, com ara Barcelona Activa o el Districte 22@ i em van respondre que Barcelona Activa té com a objectiu crear empreses i Canòdrom no. Sobre el 22@ no em van contestar.

Jo, si voleu que us digui la veritat, no ho veig. Ara, també s'ha de tenir en compte que no conec el món de la creació cultural més enllà del que llegeixo al diari o de les batalles que des l'Asociación de Internautas hem sostingut -i seguim sostenint- sobretot amb els sectors musical i cinematogràfic. És cert que és una aposta de risc; si funciona, l'equipament tindrà molta visibilitat (l'equipament, sí; però dubto que la transfereixi al barri); si fracassa, tindrem allí un mort que veurem què s'hi fa amb ell.

Aquesta jo crec que és la nota que més ens interessa a nosaltres com a veïns del Congrés-Indians: si la cosa funciona, la ciutat comptarà amb un equipament prou interessant, però al barri ni li donarà ni li treurà; si la cosa fracassa, allò, convertit en un monument funerari -i el que subseguirà: abandonament, zona d'esbarjo botellonera i etcètera- ho patirem nosaltres.


Dic que al barri no n'hi donarà ni n'hi treurà, perquè l'edifici del Canòdrom està ubicat just en un dels racons de la nostra demarcació urbana. L'accés i la sortida natural es farà per la Riera d'Horta i per Concepció Arenal; és a dir, en tocar carrer, ja s'hi serà fora del barri. Perquè recórrer el desert de la plaça de les pistes no te sentit: per anar a on? Com no sigui per anar a buscar el cotxe que s'haura hagut de deixar a les quimbambes. Perquè -alucina, vecina- l'Ajuntament ha rebutjat la idea de fer un aparcament soterrat a la plaça de les pistes, amb la qual cosa, a més, mata una de les fortaleses del Canòdrom: la proximitat dels accesos a Barcelona -per entendre'ns: la Meridiana- des les comarques vallesanes, que estan plenes de polígons industrials i de parcs tecnològics, i de les que procediria una part probablement significativa de les empreses a les què s'hi vol atreure. Ara, és clar, igual l'Ajuntament ho arregla fotent-hi zona blava a tort i a dret i veuràs quina alegria que tindran els veïns de la Riera d'Horta i de Concepció Arenal.

Dubto, per tant, que si el Canòdrom arriba a ser ben conegut pel conjunt la ciutadania barcelonina, ho sigui, malgrat tot, el barri del Congrés i dels Indians. Ni cap altre barri: la notorietat, en tot cas i com a molt, se l'endurà el districte de Sant Andreu, que, de totes totes, la tindrà igualment quan l'AVE arribi a la Sagrera. Insisteixo, doncs: no veig que Congrés-Indians hi guanyi massa, o ben bé res, i, en canvi, hi pot perdre, segons com funcioni l'invent.

La licitació de les obres i de la gestió de l'equipament es farà durant la primavera de l'any vinent, les obres començaran al juliol (bé, o al setembre, l'octubre, novembre...) i en algun moment del 2015 (o del 2016, o 2017), bé, allò començarà a funcionar. Si penseu que soc pessimista, recordeu les dates de previsió i després les d'execució i després de finalització i posta en marxa dels equipaments de les Cotxeres de Borbó.

La resta del Consell va estar dedicada a la xarxa d'autobusos (hi ha una línia nova, una horitzontal, que afecta -esperem que positivament- el barri) i a la xarxa de carril bici, que s'implantarà en 4,4 kilòmetres, per tot Felip II. Els ciclistes del barri que aneu a la façana marítima de la ciutat (i torneu, buf), esteu d'enhorabona. Serà un carril modern i segur, això sí (entre cotxes estacionats i la vorera peatonal), com està al carrer Provença a les proximitats de la Sagrada Família.

I jo vaig fer les preguntes que m'havia proposat dies enrere. La primera va ser això de l'estacionament a bandes alternes d'un carrer. Hem guanyat alguna cosa: el regidor no em va contestar una imbecilitat. Simplement no em va contestar perquè va dir que ho havia de preguntar. Bé, tampoc se li pot demanar que ho sàpiga tot i ho sàpiga ara mateix. Tan bon punt m'arribi la resposta, us la passo. Amb el comentari adient, si s'escau (que ja veureu com sí que s'escaurà).

La segona va ser la del pressupost. Bé, em va remetre al Consell de Ciutat i a altres àmbits de participació ciutadana perquè, és clar, al Consell de Barri no ens podiem posar a discutir el pressupost. Ni jo ho pretenia: només pretenia fer palesa la poca atenció que el barri reb del districte i la mínima atenció que el districte reb de l'Ajuntament. Altrament, el senyor Blasi (el regidor) em va dir que, a càrrec dels comptes de 2013, s'havien invertit 7 milions d'euros més en les expropiacions del Canòdrom (tot i que em va semblar entendre que aquests milionets no venien de la magnanimitat municipal sinó d'una sentencia dels tribunals de Justícia); i en el carril bici s'hi invertiran 2 milions més.

Aquest cop ja no han sortit cagades de coloms ni els altres elements propis del folklore habitual. Menys mal, anem progressant. Només va sortir no sé quina incidència amb una colònia de lloros, però el comentari no va ocupar ni trenta segons ni va interrompre ni tapar cap tema fonamental.

Només, per acabar, un avís d'interès: el proper diumenge 20 es dia de portes obertes precisament al Canòdrom (entre d'altres equipaments de la ciutat).

Apa, que si heu arribat fins aquí ja aneu prou servits... ;-)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Compte amb el que dius. Critica tot allò que vulguis (incloent-me a mi, si cal), però els insults i les grolleries, deixa-les a la taverna. Em sabria greu fer-ho, però si no respectes les persones, hauré d'esborrar el teu comentari. De ben segur que no caldrà, veritat?