divendres, 11 d’octubre de 2013

La [poca] pela del barri

L'Ajuntament de Barcelona ha penjat a la seva pàgina de participació ciutadana el projecte de pressupostos per al 2014; uns pressupostos, per cert, que encara estan en l'aire perquè sembla que l'oposició municipal no té gaires ganes de que vagin endavant. Bé, no és aquesta la qüestió, ara mateix.

La qüestió és que en una primera anàlisi, així en diagonal, com si diguessim, de la proposta d'inversions, resulta que la única prevista al barri del Congrés-Indians és la rehabilitació del Canòdrom, pressupostada en una mica menys de 600.000 euros; tenint en compte, a més, que es tracta d'un equipament de ciutat, no pròpiament de barri. Punt pilota. Resulta, segueixo amb resultàncies, que la única inversió que podriem considerar com de barri no es fa a Sant Andreu sinó a Nou Barris: em refereixo a la urbanització -que ja tocava- de la resta de la plaça de les antigues cotxeres, cosa que, tot i així, només beneficia al sector nord-oest del barri, el proper a la cruïlla Ramon Albó amb Felip II, amb un pressupost que duplica llargament (1.318.000) el del Canòdrom. Igual les partides PMI ens porten alguna alegria, però, vistes les quantitats, no serà tampoc per fer volar coets.

És a dir que la cosa és prou depriment, i no tan sols a nivell de barri sinó inclús de districte. D'una inversió total per a tota la ciutat de 426 milions d'euros, a Sant Andreu ens cau una pedrea de 12, la qual cosa representa el 2,86% del total. És veritat que no es pot fer una estimació d'aquesta manera, perquè hi ha moltes inversions que són de ciutat, no de barri i, en alguns casos, de molts diners (penseu, per exemple, en la plaça de les Glòries, que té pressupostat un dineral), però, així i tot, els 12 milionets en qüestió no suposen un resultat en absolut gloriós per al districte ni per als seus gestors. Ni tampoc per a l'Ajuntament, és clar. Sant Andreu no sembla un districte gaire ben vist allí a la plaça de Sant Jaume, de la mateixa manera que el del Congrés i els Indians no sembla tampoc un barri predilecte a la plaça d'Orfila.

Me n'he de mirar més coses: el pressupost d'una ciutat com Barcelona és quelcom molt complexe, hi ha moltes variables i s'han de fer moltes projeccions; la seva anàlisi per una persona sola demana moltes hores, fins el punt de que, per a mi, és totalment inassolible. Però es poden cercar i trobar punts de referència suficients, com ara aquest que us n'he avançat.

M'ho miraré tot el que pugui, perquè és clar que aquest es un altre tema que haurà de sortir al consell de barri del proper dia 16 (no tinc massa temps, però).

Amb permís dels gossos que caguen, dels fruiters que treuen caixes al carrer i dels negres que seuen a la porta dels bancs i fan por (els negres i no els bancs, ves que n'és de curiós).

1 comentari:

  1. Crec que sobren les paraules. Els números ho expressen tot. Congrés-Indians és un barri abandonat d'un districte abandonat. Gràcies per posar-ho sobre la taula, si ho dic jo és la típica protesta de l'oposició. És positiu que persones independents com tu ho denunciïn també.

    ResponElimina

Compte amb el que dius. Critica tot allò que vulguis (incloent-me a mi, si cal), però els insults i les grolleries, deixa-les a la taverna. Em sabria greu fer-ho, però si no respectes les persones, hauré d'esborrar el teu comentari. De ben segur que no caldrà, veritat?