diumenge, 24 de novembre de 2013

Ja es Nadal tral·larà...

Senyores i senyors, veïns tots... BON NADAL I FELIÇ ANY NOU 2014

Ep! Espera, espera...

Si per al Nadal manca encara un mes i per al Cap d'Any quaranta dies, com aquell que diu... Si estem a 24 de novembre... De què nassos vas tu felicitant nadals, si hi ha a qui encara la pell li fa olor de protector solar? (no penseu que exagero tant: el fred no fa gaire més d'una setmana que ha arribat).

Tot el que vulguis, però ja som al Nadal. I tinc proves, mira (i sense sortir del barri):

Llums del Passeig Maragall

Al carrer de les Cacàcies se n'ha posat la versió reduïda. I només un parell de penjolls entre Maragall i Garcilaso

Vista del carrer Felip II
 
Ara seriosament: al·lucinant, oi? Si fins fa poc ens feiem creus perquè així que acabàvem de cel·lebrar el Pilar ja començaven a penjar les il·luminacions nadalenques, ara, com aquell qui diu fent encara el rotet dels panallets, encenem els llums de Nadal. Com li vaig tuitejar ahir o abans d'ahir al regidor del districte, si seguim així encendran els llums de Nadal pel meu aniversari (jo faig anys el 20 d'agost) o, com deia el Wicho (de Microsiervos), el sistema finalment col·lapsarà i ja ni tan sols despenjaran els llums. Apa, festes tot l'any.Per què ho fan? Imagino que pel comerç. Sembla que existeix la idea de que com més temps tinguis la farra en marxa, més comprarà la gent. Absurd, oi? Doncs no: igual funciona. De què us penseu que ha vingut la crisi (entre d'altres motius no poc importants que no són del cas ara)? Doncs que sembla que hi ha una certa no poc important quantitat de gent per a la qual el consum és com una mena d'esport. Que no pari la festa, tu. I vinga comprar... sense d'altra motivació que el fet de què es compra perquè toca. El qui pot, és clar. Perquè segons està el pati, d'on no n'hi ha, no en raja, i ja poden anar encenent llumetes i llumins.

Mentrestant, encetant els llums de Nadal mancant encara una setmana per acabar el novembre...; començant amb els banquets prenadalencs d'amics, clubs, empreses, associacions, etc. pràcticament ja (enguany el meu primer el tinc convocat per al proper dissabte)... ens ha de sorprendre que encara no haurem arribat al dia de Santa Llúcia (que és quan la tradició de tota la vida diu que s'ha d'encetar l'ambientació nadalenca) i ja serem fins els pebrots de festes, de dinars i sopars i de tota la pesca? La capacitat de gresca (i l'aparell digestiu) tenen un límit; si a això hi afegim que per a molta gent (no sé si atrevir-me a dir que per a la majoria) les festes nadalenques no tenen cap significat més enllà de les llumetes i els àpats pantagruel·lics com a principi i fi de tota la qüestió, no ens ha de sorprendre que a mitjan de desembre la gent passi de festes i passi de tot. El consumidor (perquè ja no som ciutadans, sinó consumidors) tira del tròs i el qui no té liquiditat... ah, el qui no té liquiditat.

No ens n'adonem que aquestes festes d'alegria i amor de cartró pedra constitueixen un motiu de greu depressió per a moltes persones, algunes de les quals tenim ben a prop: persones soles, persones pobres, tants i tants nens que veuen companys i veïns seus amb plaiesteixons costosísimes mentre ells fan un dinar que es pugui anomenar així gràcies al cole (quan el cole pot) i a casa seva tot és tristor, por i desesperació. Aquests segur que estan més contents que jo amb tanta lluminària.

En fi, senyores i senyors... Nadal. Sí.

Les fotografies han estat fetes aquest mateix vespre. La inauguració de l'enllumenat nadalenc a la ciutat es va fer aquest divendres proppassat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Compte amb el que dius. Critica tot allò que vulguis (incloent-me a mi, si cal), però els insults i les grolleries, deixa-les a la taverna. Em sabria greu fer-ho, però si no respectes les persones, hauré d'esborrar el teu comentari. De ben segur que no caldrà, veritat?