divendres, 14 de març de 2014

Establiments protegits

Avui hem conegut una disposició de l'Ajuntament de Barcelona que, la veritat, m'ha sorprès molt gratament. No és habitual que l'Ajuntament ens doni alegries, però aquesta bé s'ho val: ha blindat durant un any prop de quatre-cents establiments considerats emblemàtics per tal de protegir-los de l'increment brutal de preus de lloguer que ha suposat la vigent llei d'arrendaments urbans i d'altres circumstàncies de caire netament especulatiu. Aquest blindatge suposa una suspensió de llicències que evitarà que aquests establiments modifiquin el seu aspecte o es dediquin a altra activitat. Durant l'any que durarà la mesura, l'Ajuntament implementarà la normativa definitiva que, esperem, protegirà definitivament la memòria històrica i col·lectiva de la ciutat i dels barcelonins tot salvaguardant els drets de propietaris i llogaters o compensant aquells que no puguin ser respectats en base al superior interès general. Com he dit al meu altre bloc, no me'n vull estar de manifestar el meu entusiasme perquè en els darrers mesos s'havien produït una serie molt preocupant de casos (Palacio del Juguete, Llibreria Roquer "Jardinets", etc...) que, més recentment havien arribat a afectar el Colmado Quílez i tot això com a culminació d'un incesant goteig de casos que vénen ja d'antic.

La majoria d'aquests establiments ara protegits s'ubica, principalment, a Ciutat Vella i a l'Eixample, però d'altres districtes han vist també blindats alguns dels seus establiments: Sant Martí, Sarrià-Sant Gervasi, Sants-Montjuïc, Sant Andreu... I, dins Sant Andreu, al nostre barri, el Congrés i els Indians, hi ha tres establiments que gaudiran de protecció: un, que és pràcticament de llibre, com ara l'antiga masia Can Ros, avui restaurant Tasca i Vins, l'altre, un bar del polígon de les antigament anomenades Viviendas del Congreso, Can Pere, al carrer Felip II, 198, i, finalment, una bodegueta fundada l'any 1955, Déu n'hi do, la Bodega Lluís, al carrer Pinar del Río, 78, tocant pràcticament al passeig Maragall, molt coneguda per les seves il·lustríssimes tapes de marisc en conserva, en franca -i geogràficament llunyana- competència amb el famós Xampanyet del carrer de Picasso (per cert, també blindat per aquesta mateixa norma).

Amb tot el respecte i la meva més cordial i calurosa felicitació als altres dos establiments, el cas de la Bodega Lluís em complau molt especialment; en primer lloc, perquè conec la família propietària del negoci, gent emprenedora i molt pencaire i, en segon lloc, perquè és una de les bodegues típiques (en tot l'ample i literal sentit) que ara s'estan redescobrint i valorant arreu de la ciutat. Amb la Bodega Lluís, al Congrés i els Indians en tenim una, i de les bones.

Aquí teniu la llista sencera d'establiments protegits a la ciutat (PDF).

Ai, quin gust poder parlar bé i content si més no de tant en tant...!
;-)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Compte amb el que dius. Critica tot allò que vulguis (incloent-me a mi, si cal), però els insults i les grolleries, deixa-les a la taverna. Em sabria greu fer-ho, però si no respectes les persones, hauré d'esborrar el teu comentari. De ben segur que no caldrà, veritat?