dilluns, 23 de febrer de 2015

Turisme a casa

Una de les coses que més m'agrada i a la que hi acostumo a dedicar els caps de setmana de la primavera i, de tant en tant, també de la tardor, és fer turisme de ciutat. Els barcelonins coneixem poc la nostra ciutat i la nostra història, malgrat que els recursos en xarxa (Internet) faciliten l'accés a molta i molt bona informació al respecte; però tot i Internet (ningú valora la xarxa més que jo), és convenient, és bo i és sumament agradable anar als llocs que han estat l'escenari de la nostra història, trepitjar-los, gaudir-los més enllà de l'indubtable valor arquitectònic o artístic, en el seu cas, i pensar, en veure'ls, com aquella història viscuda ha conformat la ciutat i el tarannà dels seus habitants, que no som sinó nosaltres.

És veritat que tampoc ho tenim fàcil. Les enormes riuades de guiris que saturen qualsevol indret barceloní cèntric ja a pràcticament qualsevol època de l'any i durant la major part de les hores del dia, fan que el nostre particular turisme interior perdi sovint atractiu i encís. Ja fa temps que estem constatant que el turisme és un problema a Barcelona i, per a alguns barcelonins (penseu en els qui viuen a Ciutat Vella), és un problema greu.

Per això val aplaudir iniciatives com els itineraris turístics per districtes que ha fet l'Ajuntament. No és la primera vegada que la Casa Gran emprén un projecte així: ja fa temps, va editar, mitjançant el Museu d'Història de la Ciutat unes molt interessants i documentades guies d'Història Urbana que en aquest vincle us podreu descarregar en format electrònic (es venen en paper al propi Museu).


I com que el turisme de ciutat comença per casa nostra, jo us proposo els itineraris turístics (vàlids també per a l'aspecte històric i d'altres ítems culturals) pel districte de Sant Andreu. Són, en total, quatre itineraris i un plànol general. Us els podeu baixar de la pàgina oficial del districte, però, si voleu fer drecera, aprofitant que me'ls he descarregat per al meu propi ús, us n'ofereixo de compartir-los:

- Comerços singulars
- Parcs, jardins i aigua
- Nucli antic
- Patrimoni industrial i arquitectònic

Inclús, si voleu, us podeu posar en contacte amb mi i viure plegats l'experiència i, entre tots, aprendre més (aprendre més del districte, d'arquitectura, d'història, de fotografia...). Jo tinc pensat dedicar-hi els dissabtes i començaria el 7 de març, però, és clar, si fem un grup gran o petit, m'adaptaria al grup, és clar.

Sobre el nostre barri n'hi ha ben poc: els jardins de Massana, el Canòdrom, el conjunt urbanístic i arquitectònic de les Vivendes del Congrés i poca cosa més. És clar que, davant la llarga història de barris com ara el propi Sant Andreu, el Congrés-Indians no és que sigui jove, és que és un infant encara.

Com a crítica negativa, dir que els itineraris no estan massa ben dissenyats per fer-los caminant i menys si es volen veure els diferents punts d'interès amb una mica de deteniment, però ningú no ens impedeix de redissenyar-los i convertir un itinerari en dos, en tres o inclús en quatre.

Doncs ja ho sabeu: calçat còmode, una càmera fotogràfica i una bosseta amb l'esmorzar, que ens n'anem de viatge... per casa nostra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Compte amb el que dius. Critica tot allò que vulguis (incloent-me a mi, si cal), però els insults i les grolleries, deixa-les a la taverna. Em sabria greu fer-ho, però si no respectes les persones, hauré d'esborrar el teu comentari. De ben segur que no caldrà, veritat?