dimarts, 9 de febrer de 2010

El carrer de Biscaia

El nomenclàtor és una mica confús pel que fa al carrer. Ens diu que va rebre aquesta denominació l'any 1942, però és evident que aquesta denominació va ser en castellà i no dóna dades de quan exactament va ésser traduït al català, Biscaia, que és el seu nom actual. Hem de suposar que cap a les voltes dels primers anys 80, que és quan es va escometre la catalanització total dels carrers barcelonins.

Altrament, poc s'ha de dir del nom en sí que no sigui del domini públic inclús als nivells més poc informats: es tracta d'una de les províncies basques més característiques, la capital de la qual és la ciutat de Bilbao. Sabino de Arana utilitzava sovint el gentilici bizkainos com a genèric vasc. Biscaia té una superfície de 2.215 km2 i una població d'1.100.000 habitants, aproximadament.

El carrer, i que no s'ofengui ningú, és poc important en relació a d'altres del barri: 54 metres de llargada ben escassos: des del carrer d'Olesa fins la confluència del carrer de Matanzas y el passatge de can Berdura. Tots tres carrerrs, per cert, han estat objecte d'una reurbanització durant l'any 2009.

Tot i això, en el conjunt de la ciutat no és un carrer menor: es perllonga fins al carrer del Clot i resta interromput a l'alçada del carrer de València, després d'esdevenir poc més que un passatge. La seva continuïtat, a partir de la Rambla de Guipúscoa (una altra regió basca, per cert), ja suposa un canvi de denominació, i passa a anomenarse Lope de Vega, nom amb el qual segueix cap al mar, per patir, a l'alçada de la Gran Via un important tall i tornar a reviure a partir de la Diagonal, ara ja sí, fins al passeig de García Faria, només separat del mar per la Ronda Litoral.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Compte amb el que dius. Critica tot allò que vulguis (incloent-me a mi, si cal), però els insults i les grolleries, deixa-les a la taverna. Em sabria greu fer-ho, però si no respectes les persones, hauré d'esborrar el teu comentari. De ben segur que no caldrà, veritat?